Tento syr sa radí medzi tvrdé syry so svetlo až tmavo žltou farbou, malými nepravidelnými otvormi, tvrdou kôrou a chuťou od mierne sladkej, orechovej až po trochu korenenú koncovú chuť. Najbežnejšia krétska verzia pochádza z ovčieho mlieka alebo ovčieho mlieka zmiešaného s malým množstvom kozieho mlieka. Mladý syr Graviera má viac maslovú sladšiu chuť. Čím je syr starší získava viac karamelovej chuti a dochuť orecha. Ak je v syre väčší pomer kozieho mlieka má starší syr viac korenistejšiu chuť
Údaje o výrobku:
Zloženie: Zmes pasterizovaného ovčieho mlieka (>90 %) a pasterizovaného egejského mlieka (<10 %), morská soľ 2,5 g, kultúra Lactobacillus, syridlo.
Alergény: MLIEKO
Vlastnosti:
Maximálna vlhkosť: 40 %
Minimálny obsah tuku v sušine: 40 %
Uchovávajte v chladničke pri: +2°C až +4°C
Nutričná hodnota na 100g: Energia 1566 kJ/377kcal.
bielkoviny 24,0g, Tuku 31,0g z toho nasýtené mastné kyseliny
21,7 g, Sacharidy: 0,5 g z toho cukry 0,5 g, Soľ: 2,0 g
osobný odber, alebo rozvoz Banská Bystrica